SMP Logo
Fredag 6 Oktober 2006

Bild3
Så här kan det se ut en torsdagskväll utanför Huseby slott. De flesta träffbesökarna är samlade framför John-Åke Franzéns A-Ford från 1930.
Foto: Stefan Nilsson

Bilentusiaster samlades vid Huseby
Vad gör man om man är bilentusiast, älskar sin Citroen av klassisk paddatyp (DS 21 IEH), driver en egen restaurang och känner att man vill träffa andra bilentusiaster?
Jo, man ordnar naturligtvis med en egen träff i anslutning till restaurangen.
Sven Göran Andersson driver värdshuset Stallet vid Huseby och han har lyckats samla en hel del bilentusiaster till sina torsdagskvällar i den härliga miljön i Husebyparken Sista träffen i år var sista torsdagen i augusti och då hade dryga tjugotalet bilar hittat till parken.
 Här fanns allt och då menar jag verkligen allt. Vilken annan bilträff lockar Ferrari, Chevrolet, äkta Televerks-Duett, Mini och en Renault R4 Fourgonette från 1962?
 - Den gick hit i alla fall, hör jag Alex Gadler förklara för sällskapet som camperar under huven på den dekorativt roströda gamla Renault R4:an.
 
 Rullande renovering
 
Jag får veta att bilen som är enda exemplaret i Sverige är att betrakta som en rullande renovering, ömt vårdad av Alex och Therese Gadler från Odensjö. De hade tagit sig till Huseby för egen maskin men nu var hemresan äventyrad och alla andra ställde upp med goda råd och handgriplig hjälp så att den franska trotjänaren fixade även hemresan.
 
 Lite udda par
 
Pierre Ragnarssons Volvo PV är nio år äldre, årsmodell 1953. En E- modell med B4B-motor närmare bestämt. Pierre och hans bil utgör ett lite udda par då bilen redan hunnit bli 38 år då dess tredje ägare, Pierre, föddes. Enda problemet för Pierre och hans PV är bristen på körkort. Ett problem som löses tillfälligt av farfar Kjell Ragnarsson.
 - Han är med och visar hur jag skall köra, förklarar Pierre.
 Tillbaka inne i restaurangen sitter man i små grupper och talar om sina projekt, sina skyddslingar och sina historier över en kopp kaffe eller ett glas öl.
 Vid bordet där Kenneth och Irma Nilsson sitter talas det mycket om Volvo, gärna PV och i synnerhet den exklusiva Televerks-Duetten. Bilen som dåtidens kepsnissar pressade till sitt yttersta men ändå aldrig lyckades ta kål på. Kenneth har jobbat som televerkare och han har overallen kvar så det händer att han poserar tillsammans med sin favorit i matchande klädsel.
 Besökarna på Classic Car i Båstad för några år sedan fick se det tidsenligt korrekta Televerks-ekipaget. De fick dock inte veta något om huruvida Kenneth hade utmanat någon i Duett-race under sin aktiva period.
 
 Ferrari till Huseby
 
Leo Karlsson, 2 år, som åkt Ferrari 328 till Huseby, kanske har en framtid i bilintressets tecken. Hans pappa Hasse har i vart fall hunnit med ett antal Jaguarer, bland annat Björn Wirdheims demobil, innan han fastnade för den Ferrari 328 från 1987 som tog dem till träffen.
 - Patetiskt att inte haft en Ferrari innan man fyllt femtio, förklarade Hasse på frågan om varför han lämnat den brittiska katten. På tal om märkestrohet så tog nog ändå Jonh-Åke Franzén från Blädinge priset. Han nöjer sig inte med mindre än modelltrohet och har försett sig med fyra stycken A-Ford. Till träffen kom han med en från 1930.
 Vad saknas då?
 Jo, ingen träff är komplett utan en gigantisk jänkare från femtiotalet. Bosse och Anette Junefjäll sydde ihop årets sista träff i Huseby genom att köra ner från Skillingaryd med sin Ford Fairlane Skyliner från 1958.
 
 Satsar på fler besökare
 
- Nästa år skall träffen med i MHRF:s och PV-klubbens evenemangskalendrar så vi satsar på att öka antalet besökare nästa år, avslutar Sven Göran Andersson.

Stefan Nilsson

0470 - 77 06 72

Bild
- Den gick i alla fall hit. Therese och Alex Gadler fick liv i sin Renault 4 Fourgouette till slut och kunde åka hem till Odensjö.
Bild1
Det här paret kom ända från Skillingaryd i sin Ford Fairlane Skyliner. Bosse och Anette Junefjäll.